Kijken met de pen
Lijst met albums
Zindelijk

ZINDELIJK

Mattias, twee jaar oud, is sinds kort zindelijk. Dat is bijzonder in deze tijd waarin veel ouders pas denken aan zindelijkheid als de dagelijkse schoolgang in zicht komt. Zo bijzonder dat hij daarmee de krant moet halen? Nee, dat nou ook weer niet. Toch gebeurde het. Zijn opa zal hem later, als kleinzoon de gebeurtenis goed kan inschatten, ongetwijfeld het verhaal bij het krantenknipsel vertellen. Grote kans dat ze er dan samen om kunnen lachen.

Vooralsnog vormt het verhaal voor opa een vervelende herinnering. Bij de bakker stonden twee trotse mannen op oma te wachten, een grote en een kleine man. De grote man trots op zijn kleinzoon zonder luier, de kleine trots op zijn echte jongensonderbroek met gulp. Opa lette extra goed op, want Mattias voelde vaak een plasje komen. En dan moest het er direct uit. Meestal een mini plasje. Ook een paar druppeltjes waren aandacht waard. “Opa”, zei het kind en begon een beetje te wiebelen. “Plasje?”, vroeg opa. De peuter knikte. Opa liep met hem naar de gevel naast de bakkerij en hielp hem uit het broekje zodat hij het vocht onbekommerd kon lozen.

Onbekommerd? Nee, dat ging zo maar niet. Daar stak oom agent een stokje voor. Als een duveltje uit een doosje stond er een politieman naast hen. “Wat zijn wij aan het doen?”, vroeg hij met de meervoudsvorm en zware stem die gezagsdragers graag hanteren. Hij wachtte het antwoord niet af, begon direct te schrijven. Om opa met de woorden “Wildplassen is verboden” een papiertje aan te reiken. Een boete van 140 euro. Alstublieft. Opa werd woedend: “Hij is pas zindelijk. Hij kan het nog niet ophouden, moet vier keer in een uur plassen. Wat moeten we dan?” De agent bleef op zijn strepen staan. Zijn enige tegemoetkoming was dat een plasje tegen die boom daar verderop wel mocht.

Oma hoorde de boze stem van haar man, snelde de winkel uit,  suste de situatie en nam haar twee mannen mee naar huis. Daar bleef opa boos. Hij vertelde het verhaal aan wie het horen wilde. De media hadden de oren wijd open. En riepen de politiechef ter verantwoording. Die dacht de emoties van de betrokkenen te begrijpen. Bovendien bleek uit nadere bestudering dat er ‘geen juridisch kader is om opa te beboeten voor het wildplassen van zijn kleinzoon’. De boete werd ingetrokken.

Geen strafblad voor Mattias. Dat is wel zo zindelijk.