Kijken met de pen
Lijst met albums
Geld

Geld

Dementeren en alleen wonen. Kan dat samengaan? Ik zou denken van niet. Een kennis werkt bij de Thuiszorg. Ze vertelde over een dementerende cliënt bij wie ze soms voor een gesloten deur staat. Dan dwaalt hij door de stad.

Zij weet dat inmiddels. Weet ook waar ze hem vinden kan. Dan lopen ze samen naar zijn huis. Hij laat zich gewillig douchen en aankleden. En wacht gretig op het ontbijt dat ze voor hem klaarmaakt. Dan moet zij weg. Er wachten meer cliënten. Steeds meer.

Ik krijg het altijd koud bij zulke verhalen. Instellingen gingen tegen de vlakte. Of staan leeg. Mensen met beperkingen moeten langer thuisblijven. Kan de Thuiszorg dat opvangen? Nee. Hogerhand zorgde ook daar voor bezuinigingen. Niet alleen ouderen en dementerenden worden in de steek gelaten. Psychiatrische patiënten, probleemgezinnen, zorgkinderen… ze krijgen vaak niet de hulp die ze zo hard nodig hebben. Ze raken in de problemen. Met kans op straat te komen staan. Leven op straat. Dat wens je toch niemand toe?

Als BN’ers het opnemen voor de ouderen, gooit de regering even met geld. Denken ze echt dat daarmee alles is opgelost? Zelfs als ze ooit spijt krijgen en voorzieningen terughalen waar kwetsbaren uit de samenleving zich goed bij voelen, zal het niet zomaar weer in orde zijn. De klap blijft lang nadreunen. Ondertussen glanzen de dames en heren uit Den Haag. Want de economie floreert. Inderdaad, de graaicultuur bloeit weer welig. De rijken worden steeds rijker. Maar, helaas, de armen steeds armer. Ik schaam me voor mijn land.

In een seniorenflat liep een jonge vrouw langs de deuren. Ze werkte voor een energiebedrijf. Probeerde fanatiek om de bewoners naar dat bedrijf te laten overstappen. Ze liet zich moeilijk wegsturen. Een bewoonster die haar deur geërgerd dicht had gegooid, realiseerde zich dat de jongedame ook bij haar demente vriendin aan zou bellen. Ze liep erheen. Op de galerij was niemand. Ze kreeg een bang vermoeden. Gebruikte de sleutel die ze van vriendin had. En ja hoor, daar zat de jongedame. Ze had de jas al uit. Vriendin vond het wel gezellig, was koffie aan het zetten. Buurvrouw legde de opdringerige gaste de situatie uit. Ze bleef zitten. Buurvrouw vroeg haar om weg te gaan. Ze bleef zitten. Ook boos worden hielp niet.

Uiteindelijk liep buurvrouw naar een stevig gebouwde benedenbuurman. Hij kwam mee. Dat maakte indruk. De vrouw verdween. Hoe belangrijk is geld? Ik schaam me diep.